Airnergie en sport

 
Herbert Cool beste ooit op WK biatlon

Oene, februari 2008

Herbert Cool is op de wereldkampioenschappen biatlon in Österlund op de sprint en op de  achtervolging als 50e geëindigd. Na 12,5 kilometer finishte de jonge Nederlander in de achtervolging op ruim vier minuten van de Noorse winnaar Ole Einar Björndalen. De vier schietbeurten legde de jonge Nederlander bijna foutloos af. Hij miste slechts een keer. Daarmee behoort hij tot de top van de biatlon elite.

Herbert Cool maakte op zijn 23e verjaardag in het Zweedse Ostersund zijn WK-debuut. Met de 50e plaats op de 10 kilometer sprint kwalificeerde hij zich niet alleen voor de achtervolging, maar zette hij ook een record neer. Nog nooit was een Nederlander zo hoog geëindigd.

Björndalen won zijn achtste individuele wereldtitel. De Rus Maxim Tsjoedov, zaterdag goed voor goud op de 10 kilometer, werd tweede. Alexander Wolf uit Duitsland pakte het brons.

Al sinds 2006 wordt Herbert Cool gesteund door de geactiveerde zuurstoftherapie van Active Air. Sinds die tijd heeft hij de geactiveerde zuurstoftherapie structureel in zijn trainings- en wedstrijdschema ingebouwd. De betere zuurstofbenutting leidt tot een verbeterd duurvermogen, een absolute randvoorwaarde om in deze sport mee te kunnen. Het positieve effect dat geactiveerde zuurstoftherapie heeft op het autonome zenuwstelsel zorgt voor een sterk immuunsysteem en een beter concentratievermogen. Dat laatste vormt zeker bij de schietbeurten een pré.

Vanaf 2003 heeft Herbert besloten om zich toe te leggen op de biatlon. "In de cross country en het rollerski had ik al heel veel gewonnen. De biatlon zag ik als een treetje hoger. Vooral ook omdat deze sport nog veel uitdagender en vele malen lastiger is dan rollerski. De combinatie van duursport - langlaufen - en concentratie - schieten - maakt de biatlon tot een van de zwaarste sportdisciplines ter wereld", vertelt een enthousiaste en gedreven Herbert Cool.

Zijn ultieme doel vormen de Winterspelen van 2010 in Vancouver. Active Air zal hem daarbij voluit blijven ondersteuenen