Earcandeling.

 

Het gebruik van oorkaarsen komt voort uit de traditionele indiaanse geneeskunst en wordt daar al eeuwen bij allerlei klachten toegepast. Een holle kaars wordt in het oor geplaatst en aangestoken, waardoor er warmte in de gehoorgang komt. Die warmte activeert de bloedsomloop in het oor en stimuleert de afvoer van afvalstoffen. Bovendien vermindert het gebruik van oorkaarsen de druk in het hoofd bij onder andere hoofdpijn, verkoudheid en ontstekingen van de holtes.

De werking van Oorkaarsen
Door de trechtervorm van de  Oorkaarsen kan de rook die vrijkomt in het oor tot diep in de gehoorgang zijn weldadige en genezende warmte afgeven. De bijenwas werkt daarbij verzachtend op het gehele oorgebied. Bovendien activeert het gebruik van oorkaarsen de vele acupunctuurpunten die in de gehoorgang liggen en normaal onbereikbaar zijn. Om een evenwichtig resultaat te krijgen worden altijd beide oren behandeld. Een Oorkaars brandt ongeveer 10 minuten. Tijdens de behandeling voelt u meteen een aangename ontspannende werking van de vrijkomende warmte. Het zacht knisperende geluid (alsof u bij een openhaard zit) geeft u bovendien een zeer rustgevend gevoel.

Tijdens het branden van de oorkaarsen zijn verschillende fasen in de werking ervan te onderscheiden.
Dankzij het "schoorsteen -effect" ontstaat een lichte onderdruk in de uitwendige gehoorgang en een vibratie van de luchtzuil door de werking van de vlam. Hierdoor wordt het trommelvlies licht gemasseerd hetgeen een drukregulatie in het middenoor tot gevolg heeft. PatiŽnten spreken van een weldadig, bevrijdend en lichter gevoel in de hoofd-oor-regio.
 

Bij de verdere verbranding, speciaal na het "omklappen " van het verbrande gedeelte, ontstaat een licht pulserende overdruk in de uitwendige gehoorgang en intensiveert de warmte, die wordt overgedragen op acupunctuurpunten in het oor (Moxa -therapie) en deze stimuleert. Deze aangename warmte verhoogt de perifere doorbloeding, activeert het immuun-specifiek afweersysteem en verbetert de ontslakkende werking van de lymfevaten.
De damp van de verbrande kruiden diffundeert door het trommelvlies en bereikt het middenoor, het evenwichtsorgaan, het slakkenhuis en het orgaan van Corti. Voorts, via de buis van Eustachius, de mond-, keel-, neus- en bijholten.

De behandeling wordt ondersteund met een nek- schoudermassage lympedrainage.

Toepassingen van  Oorkaarsen
∑ Verstopte oren (om vaak uitspuiten te voorkomen)
∑ Te sterke oorsmeer-productie
∑ Verkoudheid en andere vaak terugkerende keel-,neus- en
  oorklachten (m.n. bij kinderen)
∑ Hoofdpijn
∑ Gevoel van druk in het hoofd
∑ Stress en spanningen
∑ Slapeloosheid
∑ Oorsuizen
∑ Als ondersteuning bij voorhoofdsholte- en bijholte ontstekingen

Therapie advies
Principieel dienen altijd beide oren, het ene na het andere, te worden behandeld
Bij preventieve behandeling wordt het eens per kwartaal aanbevolen.

Toepassing van oorkaarsen raden wij af bij een geperforeerd trommelvlies, in geval van allergische reactie, bij oorontstekingen als otitis mťdia of externa, bij mastoiditis, bij geÔmplanteerde gehoorbeetjes, bij eczeem of schimmelinfecties en bij epilepsiepatiŽnten.