Publicatie  

 

Henny van der Gaag laat mensen

ontsnappen uit de hectische wereld

Oost ontmoet west
 

Behoefte om even te ontsnappen uit de jachtige wereld? Zin in tijd voor jezelf? Het even helemaal gehad? De Dordtse acupuncturiste Henny van der Gaag biedt samen met Margreet Sijbring uitkomst: een heerlijk verwen jezelf weekend in de Belgische Ardennen, waar je jezelf kunt herontdekken en even helemaal bij kan komen.

Acupunctuur en geneeskrachtige kruiden behoorden lange tijd tot de Oosterse geneeskunst. Voor de Westerse wereld waren zij even vaag als geisha's en ninja's. De onverklaarbare krachten en het mystieke werden in de nuchtere, Westerse wereld afgedaan als onzin. Niet te bewijzen stond gelijk aan niet echt. Inmiddels heeft de Westerse wereld door dat er meer is tussen hemel en aarde dan bewezen kan worden. Misschien is niet alles te bewijzen, veel is wel te ervaren. Het gevolg is dat tegenwoordig bijvoorbeeld veel fysiotherapeuten gebruik maken van acupunctuur. De geneeswijze is omarmd, verwestert en daarmee geaccepteerd.

Eigen ervaring heeft aan de basis gelegen van die stap, heeft de scepsis weggenomen die er bestond. Een verhaal dat ook opgaat voor Henny van der Gaag. De Dordtse tobde met problemen met haar neusholtes. "Dat was zo erg dat ik geregeld flauw viel. De artsen zeiden dat ik er maar mee moest leren leven, maar dat was niet te doen. Daarom ben ik om me heen gaan kijken en uitgekomen bij een Chinese acupuncturist. Hij wilde me behandelen, maar gaf me ook het advies om een aantal andere maatregelen te nemen. Na drie operaties en na behandeling door hem ben ik van mijn klachten afgekomen."

Door haar eigen genezing raakte Van der Gaag haar aanvankelijke scepsis ten aanzien van de Oosterse geneeswijze kwijt en raakte ze overtuigd van de kracht ervan. Zo overtuigd zelfs dat ze besloot om zich erin te gaan verdiepen. "Ik ben begonnen met een opleiding als Shiatsu therapeut (drukpuntenmassage) Tuina, (Chinese massage), Acupunctuur en Chinese kruiden. In 1999 ben ik mijn eigen praktijk begonnen. Het goede van de Oosterse geneeswijze is dat ze niet alleen naar de klacht kijkt, maar naar het totaalbeeld. Als iemand bijvoorbeeld nekklachten heeft, dan behandelen de Westerse doktoren slechts de nek, terwijl de Oosterse geneeswijze ook kijkt naar de oorzaak van die klacht. Die kan bijvoorbeeld gelegen zijn in spanningen op het werk, waardoor iemand een verkrampte houding aanneemt. Dan moet je niet alleen die nekklachten aanpakken, maar iemand ook leren omgaan met die spanningen."

Met die filosofie heeft Van der Gaag in haar praktijk aan de Waterman in Sterrenburg inmiddels al heel veel mensen van hun klachten afgeholpen. Daaronder veel sporters, zoals Nederlands kampioene hordenlopen Rosina Hodde, oud-topbasketballer Raymond Bottse en veel spelers van FC Dordrecht, een club waar Van der Gaag een paar jaar voor werkte. Dankzij haar behandelingen, een combinatie van de acupunctuur en de andere disciplines, herstelden ze stuk voor stuk sneller van hun blessures en kwamen ze van klachten af die hun deelname aan de Olympische Spelen (Hodde) leken te verhinderen of het einde van hun carrière (Romeo van Aerde) leken in te luiden.

Door haar opgedane praktijkervaring op het gebied van acupunctuur en sportblessures werd Van der Gaag steeds vaker op congressen gevraagd om een voordracht over deze specialisatie te houden. In oktober 2003 sprak ze in Brussel voor het eerst een delegatie uit 24 landen toe. Vorig jaar verzamelde de wereldtop op het gebied van acupunctuur zich in Praag en hield Van der Gaag opnieuw een betoog. Het geven van die lezingen wakkerde een andere liefde in haar aan: het overdragen van kennis. "Eigenlijk is dat iets dat ik al jaren wilde doen. Alleen in het begin ga je als relatieve leek niet zomaar een lezing geven. Nu heb ik veel meer ervaring en hebben de positieve reacties naar aanleiding van die voordrachten me het laatste zetje gegeven."

Dat zetje leidde al tot een symposium over sport en geneeskunde, dat Van der Gaag in mei organiseerde in brasserie De Schaapskooi, naast het stadion van FC Dordrecht. Dat was stap een, stap twee volgt binnenkort. Een stap waarin de Dordtse een brug slaat tussen de Oosterse en de Westerse benadering van klach­ten. "In januari was ik met FC Dordrecht op de Antillen. Daar ontmoette ik Margreet Sijbring, de vriendin van scheidsrechter Dick Jol, die op Curaçao de arbiters begeleidde. Margreet werkt in de gezondheidszorg en tevens coacht zij managers. Al pratend kwamen we tot de conclusie dat we heel veel raakvlakken hebben. Allebei willen we mensen ondersteunen om zo snel en goed mogelijk van fysieke en mentale problemen af te komen. Waarin we verschillen, is onze benadering. Margreet kan mensen weer in balans brengen door diepgaand met ze te praten en ze een spiegel voor te houden, alleen komt ze vaak tot de conclusie dat de geest wel wil, maar dat het lichaam protesteert. Ik kan de disbalans in lichaam en geest opheffen, maar reik mentaal niet altijd tot de kern. Die twee benaderingen vullen elkaar echtere prfect aan en zorgen voor een compleet plaatje."

Lekker luierend onder de warme zon van Curaçao, met een tropische cocktail in de hand ontdekten de twee vrouwen nog iets. Allebei liepen ze met het idee rond voor workshops, waarbij mensen even weg zijn uit het jachtige leven, de tijd voor zichzelf hebben en zichzelf opnieuw kunnen ontdekken. Eenmaal thuis, terug in hun eigen drukke leven, vonden ze toch de tijd om die plannen verder uit te werken. Het eerste resultaat is een verwenweekeinde, in de Ardennen. "Het wordt een heerlijk weekendje ontspannen, met alles erop en eraan: verblijf in een mooie, oude villa, bijkomen in de baden van Spa, heerlijk eten en voor wie wil sportieve uitdaging: wandelen, kajakken en raften. Die ontspanning combineren we met een herontdekking van jezelf door een vitaliteittest en een verkenning van je eigen kwaliteiten. Als het weekeinde erop zit, gaat iemand heerlijk ontspannen en met nieuwe inzichten naar huis." En dat allemaal dankzij de combinatie van de Westerse en Oosterse benadering.
 

 

Henny van der Gaag

Henny van der Gaag werkt als zelfstandig TCm-therapeute (Traditional Chinese Medicine) aan de Waterman in Dordrecht.
Ze behandelt zowel sporters als particulieren. Naast haar opleiding tot TCM-therapeute, een combinatie van Acupunctuur, Shiatsu, Tuina en Chinese kruiden, volgde zij ook een opleiding voor Mental Coach.
Meer informatie over TCM en verwen uzelf weekeinden is te vinden op www.hvdgaag.nl of te verkrijgen via (078) 6172313 of 06 15245467
 
Margreet Sijbring

Margreet Sijbring volgde de opleiding management, beleid en organisatie en de opleiding supervisie / begeleidingskunde.
Ze werkt deels als zelfstandige op het gebied van van intervisie en coaching. Daarnaast werkt ze voor een verpleeg- / verzorgingstehuis, waar ze als manager een afdeling begeleidt bij de omschakeling van groot- naar kleinschalig werken, waarbij niet langer het ziektebeeld maar het individu centraal staat.
Tel (070) 3457758 of 06 51982572.

Overgenomen uit LD lifestyle
Jaargang 3, nummer 2
2005