Publicatie  

 

Het geheim van de naald:  

-------------------------------------

Henny van der Gaag is al een aantal seizoenen als acupuncturiste verbonden aan FC Dordrecht. Met haar naalden en haar Chinese- en shiatsumassage lapt de Dordtse geblesseerde spelers op. "De tijd die een speler nodig heeft om te herstellen, kun je daarmee tot de helft terugbrengen."

-------------------------------------

Henny van der Gaag in de weer met FC Dordrecht speler Juan Martinez: "De westerse geneeskunstkijkt alleen naar de blessure, de oosterse naar het geheel.

Foto Rein Geleijnse

-------------------------------------

Door John Kraijenbrink  

DORDRECHT - In de behandelkamer in het stadion van FC Dordrecht liggen Juan Martinez en Regillio Nooitmeer op tafel. De laatste heeft zijn onder­been gekanteld. Een paar zilveren naalden van een centimeter of vijf steken contrasterend af tegen de donkere voet van de verdediger. Bij Martinez zitten er vijf naalden in borst en buik geprikt. In zijn been priemen er nog drie in de lucht. De verdediger kan op dit moment niet gemasseerd worden, omdat hij zijn ribben heeft gekneusd en een flinke inwendige bloeduitstorting heeft. 

Acupuncturiste Henny van der Gaag pakt voorzichtig een naald tussen twee vingers en wiebelt die heen en weer. Het gezicht van de spijkerharde Argentijn vertrekt en klaart weer op. Een paar minuten later is de zwelling rond zijn gekneusde ribben geslonken. 

„Het basisprincipe van de acupunctuur is de circulatie van de energie, die de Chinezen Qi noemen", legt Van der Gaag uit. „Deze stroomt via energiebanen of meridianen door ons lichaam. Op die banen bevinden zich punten waarmee de qi-circulatie kan worden beinvloed. Met acupunctuur behandel je deze punten met naalden. Bij shiatsu druk je op die punten met vinger, duim of elleboog. Door die behandeling maakt het lichaam sneller stoffen aan die het herstel bevorderen, bovendien zorgt het voor een betere doorbloeding en doorstroming in het gehele lichaam. Dat is ook het idee achter massage, maar massage is oppervlakkiger en meer op spieren gericht. Acupunctuur zorgt voor heel het lichaam. Een speler kan de energie ook voelen als die stagneert. Als ik er dan een naald insteek, is het net alsof hij een stroomstootje krijgt."

Henny van der Gaag kwam zelf in aanraking met acupunctuur door problemen met haar neusholtes, die maar niet over gingen. „Die problemen waren zo erg, dat ik geregeld flauw viel. De westerse geneeskunde kon er niets mee. Artsen zeiden dat ik er maar mee moest leren leven, maar dat was niet te doen. Ik ben toen iets anders gaan proberen en uitgekomen bij een Chinese acupuncturist. Hij wilde me behandelen, maar gaf me ook het advies een aantal andere maatregelen te nemen. Uiteindelijk ben ik drie keer geopereerd. Door die combinatie van oosterse en westerse geneeskunde heb ik nu bijna nooit meer klachten."

Die persoonlijke ervaring opende de ogen van Van der Gaag voor de geheimen van de oosterse geneeskunst. „Aan het begin van de behandeling stond ik er heel sceptisch tegenover, maar door het overgaan van mijn eigen klachten werd mijn interesse gewekt. Ik ben toen begonnen met een cursus shiatsu, een vorm van massage. Vervolgens heb ik een beroepsop­leiding tot TCM-therapeut gevolgd. TCM staat voor Traditional Chinese Medicine. In 1999 ben ik mijn eigen praktijk begonnen."

In die praktijk komen topsporters, zoals de Dordtse hordenloopster Rosina Hodde, oud-basketballer Raymond Bottse, ex-Vitesse-voetballer Didiex Martel, voetballers van TOP Oss - doorverwezen door oud-Dordrecht­trainer Harry van den Ham - en de spelers van Rotterdam Basketball. Sinds het begin van dit seizoen werkt Van der Gaag een vast aantal uren per maand voor FC Dordrecht. De jaren daarvoor kwamen er al geregeld voetballers bij haar over de vloer. 

Commercieel manager Piet Lagarde introduceerde de Dordtse bij de club. „La­garde kwam bij mij met een aantal persoonlijke, fysieke klachten. Door mijn behandeling was hij snel weer op de been en raakte overtuigd van de mogelijkheden van acupunctuur. De eerste speler die ik behandelde was Romeo van Aerde, die kampte met een liesblessure. Romeo was overal geweest, maar niets hielp. Hij liep al met het idee rond om te stoppen met voetballen. Ik heb hem onder handen genomen en binnen een maand was hij van zijn blessure af. Daar was hij hoogst verbaasd over."

Door de resultaten die Van der Gaag boekte, groeide de interesse bij andere spelers. Ze had bovendien het voordeel dat Marco Boogers, destijds niet alleen technisch manager maar ook nog speler, al eerder goede ervaringen opgedaan had met acupunctuur. „Nu komt iedere speler langs, met uitzondering van Brutil Hosé. Die is als de dood. Hosé zag me op Curacao naalden in een speler steken, kreeg heel grote ogen en had het niet meer."

Van der Gaag is niet alleen in de weer met naalden. Ze gebruikt een combinatie van verschillende oosterse technieken om de spelers zo snel mogelijk weer op te lappen. Dat gaat in samenspraak met fysiotherapeut John de Vlaming en verzorger Ronald van Est. „Het verschil tussen de oosterse en de westerse aanpak zit vooral in de benadering. De westerse geneeskunst kijkt naar de blessure op zich, de oosterse naar het geheel. 

Neem als voorbeeld Nicky van der Ent. Hij had allerlei kleine blessures. Elke blessure werd apart behandeld, waardoor ze steeds terugkwamen. Nu zijn we op zoek gegaan naar de oorzaak van die blessures en hebben hem daarvoor be­handeld. Tot op heden zijn die kleine blessures niet teruggekeerd."

Bij haar behandeling wordt ook het mentale aspect meegenomen. Een aspect, dat in haar ogen in de westerse benadering te vaak buiten beschouwing wordt gelaten. Juist omdat sporters veel te maken hebben met spanning en frustraties. Een voetballer, die in de slotminuut een grote kans verpest waardoor zijn team gelijkspeelt of die de beslissende penalty mist. Een atleet, die de limiet voor de Olympische Spelen op een fractie van een seconde niet haalt. „Die spanning en stress kunnen leiden tot blessures. Als iemand bijvoorbeeld last heeft van stress, kan hij verkrampt gaan lopen door zijn schouders onbewust op te trekken en vast te zetten. Dat heeft weer zijn weerslag op de rug en vervolgens verkrampt heel het lijf, waardoor prestaties helemaal uitblijven."

Van der Gaag betreurt het dat de meeste sporters pas naar haar toekomen als ze al last hebben van een blessure. „Ook op preventief gebied kan ik veel doen. Door er voor te zorgen dat een sporter mentaal en fysiek goed in balans is, is hij minder blessuregevoelig en kan dus beter presteren."

`Ik moest voetballen'

Marco Boogers, oud-speler van FC Dordrecht: „Ik heb het laatste jaar veel kuit- en hamstringproblemen gehad. Door de acupunctuur ontspande de spier om de blessure heen. Daardoor herstelde ik. Ik moest van mezelf ook voetballen, slikte veel pijnstillers. Henny deed er alles aan om me fit te krijgen. Die naalden voel je niet, alleen als ze hem precies op die plaats prikt waar de blessure zit."

`Ik ga acupunctuur studeren' 

Hordenloopster Rosina Hodde: „Ik stond in eerste instantie niet open voor acupunctuur, zoals ik terughoudend was naar alle alternatieve geneeswijzen. Maar omdat ik heel lang last had van een spiertje in mijn knieholte, heb ik het toch maar geprobeerd: Na drie of vier behandelingen had ik nergens last meer van. Nu denk ik er zelf over om een opleiding in die richting te gaan volgen, als ik klaar ben met mijn studie fysiotherapie."

`Geen zware benen meer'

Raymond Bottse, ex-basketbalinternational: „Ik had lastt van mijn benen, die voelden zwaar aan. De doorbloeding was niet goed. De prijs die ik moest betalen voor jarenlang basketballen op betonvloeren. Henny heeft de doorbloeding gestimuleerd, waardoor mijn benen nu normaal aanvoelen. Via-via had ik van haar gehoord. ik ben 'open' naar haar toe, gegaan. Of het een reguliere of alternatieve geneeswijze is interesseert me niet, als het maar werkt: En wat dat betreft neem ik mijn petje af voor haar kunnen."

 

Overgenomen uit:

Dagblad De Dordtenaar, 30 april 2004