Publicatie.

 

 

Shiatsu therapeute Henny van der Gaag
"Oosterse geneeskunst is gebaseerd op duizenden jaren ervaring"

 

Henny van der Gaar is kortgeleden afgestudeerd als Shiatsu therapeute en beedigd als lid van de vereninging van Natuurgeneeskundige therapeuten.

Foto Rinie Boom

DORDRECHT - De deken over het lichaam geeft een veilig gevoel als Henny van der Gaag bezig is met een behandeling als shiatsu therapeute. Shiatsu, oftewel drukpuntenmassage is een oosterse behandelwijze die al ruim 3000 jaar bestaat. „Het is samengesteld uit oude technieken. Vooral Chinese blinden deden dat, omdat zij veel met hun handen voelen", vertelt Henny van der Gaag.

Kortgeleden werd zij beëdigd als shiatsu therapeut en is zij aangenomen als lid van de Vereniging van Natuurgeneeskundig Therapeuten. „Mensen kunnen met allerlei klachten bij me komen. Zoals spijsverteringsklachten, concentratiestoornissen, stress, spanning, slapeloosheid, pijn, maar ook gewoon voor een ontspanningsmassage. Met shiatsu breng ik de geest weer in balans. Doordat deze uit evenwicht is, krijgen mensen klachten als pijn in de schouders, de nek of de rug."

„Het is bij shiatsu belangrijk eerst te kijken waar de klachten vandaan komen. Na een gesprek voel ik aan de polsen en kijk ik naar de tong. Daaraan kan ik al een indicatie krijgen van wat er eventueel mis is met de functie van een orgaan", aldus Henny van der Gaag.

„In China is het heel normaal om naar dergelijke dingen te kijken. Het lichaam geeft op vele punten weer als er wat aan de hand is." „Door vervolgens op bepaalde punten langs de ruggewervel te drukken, kan ik zien en voelen waar de pijn vandaan komt."

Meridianen

„Daarna ga ik werken op de meridianen. Dat zijn energiebanen die door het lichaam heen lopen. De hoofdmeridianen zijn verbonden met organen. Het zijn dezelfde banen die worden gebruikt in de acupunctuur. Alleen dan prikken ze naalden op bepaalde punten op die meridianen. En een shiatsu therapeut drukt daar met duim, vingers, ellebogen of handpalmen op en bewerkt de hele meridiaan", aldus de shiatsu therapeute.

„Door de druk kan geblokkeerde energie in de energiebanen en organen weer gaan stromen, De weefsels worden door­bloed en daardoor komen lichaam en geest met elkaar in harmonie en kan het optimaal functioneren."

„Dat drukken doet overigens geen pijn. De plekken waar het pijn doet, daar zit eigenlijk te veel energie. Dus ergens anders is een tekort aan energie. En juist daar begin ik te werken. Daardoor is een behandeling niet pijnlijk en het gebied dat wel pijnlijk is, komt langszaam tot rust.

Van der Gaag: Bijvoorbeeld mensen met een tennisarm. Door de spieren die minder gebruikt worden te versterken kunnen de spieren die wel vaak worden ingespannen worden ontlast. Daardoor is er minder spanning in de arm en kan de pijn verholpen worden."

Veel mensen die bij een shiatsu therapeut komen hebben klachten naar aanleiding van geestelijke nood. „Dat leidt vaak tot verkrampingen", stelt Henny van der Gaag. „Geestelijke nood is eigenlijk een van de grootst oorzaken van klachten. Doordat mensen zich niet uiten, kroppen ze alles op en dat breekt zich op, wat weer leidt tot allerlei kwalen; dus verstoppingen in de energiebanen."

„Als shiatsu therapeut leer ik hen dan de problemen aan te pakken, ze te accepteren en ze een plaats te geven. Dat doe ik door met de mensen te praten. Wat gebeurd is, is niet meer te veranderen, maar het heeft wel invloed op het leven. Door de ervaringen te accepteren en te plaatsen hebben ze minder invloed."

„Daarnaast werk ik ook op de meridianen om de energiebanen weer in balans te brengen. Dat zorgt voor een betere ondergrond om de problemen een plaats te geven. Maar bij alles wat ik doe, respecteer ik de wensen van de mensen, want als zij even niet verder willen, dan ga ik ze niet overhalen om toch door te gaan."

Ademhaling

De shiatsu therapeute attendeert mensen ook wel eens op hun levenswijze wat betreft hun eetgewoonten of houding. „Opvallend is dat veel mensen verkeerd ademen. Zij ademen vanuit de borst in plaats vanuit de buik. Maar daardoor blijft alles alleen bovenin zitten. De ademhaling is korter, terwijl bij het ademen vanuit de buik meer zuurstof binnenkomt en het ademt veel rustiger en is daardoor minder vermoeiend."

Kleding

Tijdens een behandeling hoeven mensen zich niet uit te kleden. Van der Gaag: „Ik kan ook hen ook zo behandelen. Alleen bij sommige massages is het wel nodig om bijvoorbeeld de schouders vrij te maken, maar over het algemeen kunnen de kleren gewoon aangehouden worden. Ik leg zelfs een deken over mensen heen als zij op de behandeltafel liggen. Dat geeft een veilig en geborgen gevoel. Ik merk aan de mensen dat zij dat heel prettig vinden."

Geboeid

„Ik ben in de oosterse geneeskunst geïnteresseerd geraakt door eigen ervaringen. Ik heb zelf ook jarenlang het reguliere medische circuit doorlopen zonder resultaat. Tot ik bij een Chinese arts in natuurgeneeskunde kwam die me wel heeft kunnen helpen. Daardoor raakte ik geboeid door de oosterse geneeskunst."

„Deze is gebaseerd op enkele duizenden jaren ervaring. Alles is ook wetenschappelijk onderzocht. Die oosterse kennis wordt nu hier in het westen steeds bekender."

„De oosterse geneeskunst kijkt eerst naar de oorzaak en gaat dan pas de klacht behandelen. Het westen is het meer gericht op de klacht. Bij hoofdpijn krijg je een pijnstiller, terwijl in de oosterse geneeskunde er eerst wordt gekeken waar die pijn dan vandaan komt. Dat is niet altijd direct aan te pakken, maar kan dan bijvoorbeeld wel via andere organen of spieren worden behandeld." en daar kunnen we goed gebruik van maken."

Veel ziekenzorginstellingen vergoeden een behandeling bij een shiatsu therapeut: Het aantal behandelingen door een shiatsu therapeut is geheel afhankelijk van de klacht. Bij Henny van der Gaag kunnen mensen ook terecht voor meridiaanmassage, ontspanningsmassage, klassieke massage of aromatherapie. Voor een afspraak met Henny van der Gaag kunnen belangstellenden haar bellen via tel. 078­-6172313.

Overgenomen uit:

Dagblad De Dordtenaar, 1999.